מרים (שם בדוי) בת 54, תושבת העיר בית שאן הגיעה למשרדי לקבלת ייעוץ משפטי.מרים צברה חובות שמגיעים לסך הכולל של 350,000 ₪ ומתנהלים כנגדה תיקים בהוצאה לפועל כבר מעל עשור.לאחר שסיפרה לי כי ניסתה בעבר להגיע להסדרים עם הנושים ללא הצלחה, שאלתי אותה מדוע בחרה שלא לפנות להליכי פשיטת רגל עד כה? מרים השיבה לי, כי היא חוששת להיכנס להליך ארוך ומייגע, ובעיקר חוששת להיות מוגדרת כ"פושטת רגל".לאחר שישבנו ובחנו מהי הדרך הנכונה, ספציפית עבור מרים לסגירת חובותיה, הצגתי בפניה את הליך חדלות הפירעון (להלן: "ההליך"), לפי חוק חדלות פירעון החדש, שנכנס לתוקף רק בספטמבר האחרון. (להלן: "החוק").לאחר בחינת ההליך, בחרה מרים להתחיל בו!אז מה בעצם אומר ההליך הזה ומה החידושים בו עבור מרים ועבור שאר החייבים במצבה?החוק החדש אינו מחפש את הסיבה, בגללה החייב צבר חובות, והחייב אינו נבדק בציציות האם החובות הצטברו בתום לב או בשל התנהלות כלכלית כושלת.החוק מנסה לייעל את ההליך, כדי שגם הנושים, להם החייב חב כספים, יראו את כספם וגם החייב שצבר חובות, יפתחו דף חדש בלי עיכובים מיותרים ומשיכת זמן אינסופית.למעשה מעתה הליך חדלות פירעון כולו יימשך כ 4 שנים בלבד מתחילתו ועד סופו, לעומת המצב שקדם לחוק זה, בו הליכי חדלות פירעון נמשכו לעיתים אף למעלה מ 6-7 שנים, והיו מתישים הן את החייב עצמו והן את הנושים.אז אילו שלבים מצפים למרים בדרך לקבלת ההפטר על חובותיה?
השלב הראשון: הגשת הבקשה למתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון.
השלב השני: לאחר מתן הצו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, בו ייקבע מהו גובה התשלום החודשי שיהיה על מרים לשלם מדי חודש לטובת נושיה, יוקפאו ויעצרו ההליכים המשפטיים שהתנהלו עד כה כנגד מרים בהוצאה לפועל. הנושים לא יוכלו לפעול נגדה בהוצאה לפועל!
שלב שלישי: בשלב זה יערוך הנאמן שימונה למרים דו"ח מפורט אודות מרים (כמו למשל מה הכנסותיה החודשיות, מהם נכסיה ככל שיש ועוד).
שלב רביעי: בשלב זה ייקבע מהי תקופת התשלומים שיהיה על מרים לעמוד בה ומהו גובה כל תשלום.
שלב חמישי: לאחר העמידה בתשלומים ובדרישות ההליך, תקבל מרים הפטר על חובותיה ותותיר אותם מאחוריה.
אין ספק כי החוק החדש חולל שינוי מהפכני עבור מרים ועבור חייבים רבים, שנוהרים לעבר שערי הליך חדלות הפירעון כדי לשים את החובות מאחור!