"מקורונה לחדלות פירעון"
וירוס הקורונה, גובה מחיר בריאותי יום יומי, הן בעולם כולו והן בישראל. מספר הנדבקים הולך וגדל וכבר מזמן עבר את רף של 1,500 נדבקים ביממה, אחוזי האבטלה מזנקים כמעט על בסיס יומי ומחאות נפגעי הקורונה שזועקים מדם ליבם את כאבם הולכות ומתרבות.
מעבר למחיר הבריאותי, שלא ניתן לערעור, וירוס הקורונה השפיע השפעה מכרעת על הכלכלה העולמית כולה, ולא פסחה על מדינת ישראל.
בעקבות וירוס הקורונה, מאות אלפי ישראלים שכירים הוצאו לחל"ת, בעלי עסקים קורסים תחת הנטל ועסקים קטנים בפרט לא רואים כיצד ממשיכים מכאן- כי הכסף פשוט אזל!
הכירו את עורכת הדין דיאנה פז, שהגיעה לעמק בעקבות נישואיה לאיש הרדיו חנוך מועלם יוסף. השניים נישאו בחתונה מרגשת בבית שאן בדצמבר 2018. היום עו"ד פז מתגוררת יחד עם בעלה ובנם בן השנה, ריי, ביישוב גן נר.
עורכת הדין דיאנה פז, שייצגה במשך שנים בנקים גדולים בתל אביב, פתחה לאחרונה משרד עורכי דין בעפולה, המתמחה בענפי חדלות פירעון, הוצאה לפועל ופשיטות רגל ומעניקה ייעוץ משפטי מקיף לכל מי שנפגע כלכלית מהשלכות וירוס הקורונה ומגיע אליה לייעוץ. בכתבה זו שופכת עו"ד פז מעט אור על הסיטואציה הכלכלית הקשה, שיצר וירוס הקורונה בקרב השכירים ובעלי העסקים הקטנים בפרט.
גל קורונה הראשון פגע מאוד בשכירים ובבעלי העסקים, האם הגל השני יאפשר לאותם שכירים ובעלי העסקים להתאושש מהמצב?
"גל קורונה השני הביא עמו הנחיות והגבלות שונות, במטרה למגר את אחוזי הנדבקים. אנשים בקושי מסוגלים לסיים את החודש. אני שומעת לא אחת כמה אותם אנשים שהשקיעו את כל כספם להקמת עסק זעיר- לא מסוגלים לסיים את החודש ונאלצים להיכנס לחובות. שכירים רבים לא יודעים מה מצפה להם מחר ואיך יצליחו להתפרנס. המצב אינו פשוט ודרושה כאן תכנית כלכלית מסודרת ומובנית כדי לסייע לכל אותם נפגעים. קורונה זוהי בעיה עולמית, שפגעה וממשיכה לפגוע בעולם כולו, אלא שמדינות רבות בעולם מעניקות את הסיוע הכלכלי הנדרש לאזרחים הן מבחינת התחשבות בתשלומי המיסים והן מבחינת סיוע תזרימי ומתן מענקים משמעותיים".
מי בעיקר ניזוק ונפגע כלכלית כתוצאה מוירוס הקורונה?
"וירוס הקורונה הכה בכל פלחי האוכלוסיה, גם בקרב אנשי עסקים משגשגים ואמידים נרשמה פגיעה אנושה. הפגיעה היא רחבה בכל ענפי המשק. אנשים מוצאים את עצמם ללא הכנסה כלל, אך ההוצאות לא בדיוק עצרו. הסיוע הממשלתי עד כה הוא זעיר ביותר ביחס לגודל הפגיעה, לה גרם הוירוס למשק".
מה קורה לאותם אנשים, שעבדו קשה לפרנסתם, ונטלו הלוואות לצורך הקמה וניהול העסק שלהם, אך כעת לאור וירוס הקורונה אינם מצליחים להתפרנס? מה קורה לאלו שנטלו משכנתאות?
"לאחרונה בנק ישראל התייחס בדיוק למצבים אלו, ואיפשר להגיש בקשה לבנק, ממנו נטל האדם את ההלוואה בטרם הופעת וירוס הקורונה, לדחיית תשלומי ההלוואה במספר חודשים, תוך שמירה על אחוזי ריבית בהתאם להסכם ההלוואה עליו חתם הלווה. בקשה זו ניתן להגיש אף ביחס לדחיית תשלומי המשכנתא. מתווה זה נועד כדי להקל בהתמודדות עם בעיית התזרים, לה גרם וירוס הקורונה. לצערי המתווה האמור לא מתאים לכולם, שכן גם אם תשלומי ההלוואה או המשכנתא יידחו- אין זה אומר כי הם ייעלמו, ובסופו של דבר, הלווה יידרש להיערך להשלים את התשלומים החסרים שנדחו במספר חודשים".
מה קורה עם אנשים שאף ללא הופעת וירוס הקורונה התמודדו עם קשיים כלכליים ולחלקם אף קיימים תיקים בהוצאה לפועל?
"כמובן שהפגיעה בקרב פלח אוכלוסיה זו הוא משמעותי יותר. חרף העובדה כי לאור התפרצות וירוס הקורונה הן בגל הראשון והן בגל השני, רשות האכיפה והגביה (הוצאה לפועל) אפשרה להתחשב בחייבים בהוצאה לפועל. כך למשל במהלך הגל הראשון לא ניתן היה לפתוח תיקי הוצאה לפועל (מלבד מקרים חריגים) וכן לא ניתן היה לנקוט בהליכי הוצאה לפועל כנגד החייבים (כמו פינוי החייבים מביתם, הטלת עיקולים ועוד). במסגרת הגל השני, אף במהלכו קיימת התחשבות בחייבים. כל מקרה לגופו."
האם לאור הופעת וירוס הקורונה את נתקלת ביותר אנשים שרוצים לפתוח בהליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל), בפרט לאור כניסתו של חוק חדלות פרעון החדש שנכנס לתוקף בספטמבר 2019?
"התשובה היא חד משמעית כן!
אנשים נמצאים בחוסר וודאות כלכלית. יש להם משפחה לפרנס, יש להם התחייבויות כלכליות שאינם יודעים איך יעמדו בהן. נכון לעכשיו לצערי אין תכנית כלכלית מסודרת שמסייעת לאותם אנשים להתפרנס. המשק נפגע וממשיך להיפגע קשות. אני צופה עליה משמעותית ביותר במספר האנשים שיפנו להליכי חדלות פירעון בגין אי יכולת לפרוע חובות שהצטברו בשל פגיעת וירוס הקורונה".
מה בעצם ההבדל בין הליכים שמתנהלים ביחס לחייב בהוצאה לפועל (רשות האכיפה והגבייה) אל מול הליכי חדלות פירעון בהתאם לחוק החדש?
"הוצאה לפועל זהו גוף כשמו כן הוא, הוא מוציא אל הפועל פסק דין, שטר וכו' כנגד החייב. ככל שהחייב אינו משלם – ננקטים הליכים שונים כנגדו על מנת לגרום לו לשלם את אשר נדרש.
הליך חדלות פירעון, זהו הליך שיקומי יותר, גמיש ומאפשר יותר לחייב. ההליך בוחן את החייב ובהתאם מחליט האם לאפשר לו להיכנס בשערי ההליך. החוק אינו מנסה להעניש את החייב על החובות שצבר ואינו מחפש אשמים. בסוף ההליך, ככל שהחייב עומד בדרישותיו- יכול החייב לקבל הפטר מחובותיו ולפתוח דף חדש נקי מחובות, מה שלא קיים בהליכי הוצאה לפועל".
האם את ממליצה על הליך חדלות פירעון?
"אני לא יכולה להמליץ על הליך כזה או אחר באופן גורף ולכל אחד. הכול תלוי מקרה ונסיבות של כל אדם. אדם שמגיע למשרדי לייעוץ משפטי ראשוני, אנו בוחנים ביחד מה נכון ספציפית עבורו בהתאם למצבו. אני תמיד אעדיף להגיע להסדר עם הנושים מבלי להיכנס בשערי הליך חדלות פירעון, אך ככל שמצב זה אינו מתאפשר, אני בהחלט חושבת שמדובר בהליך נוח וראוי, שמאפשר לחייב שנקלע לתסבוכת כלכלית לעמוד שוב על רגליו ולהתחיל מחדש!
*כל האמור בכתבה הינו בגדר מידע כללי ואינו מהווה בשום צורה ייעוץ משפטי.